Když vás želva kouše do sandálů, dávejte pozor na udržení rovnováhy

3. leden 2019

Biolog a etolog František Jůna se přistěhoval za prací v Plzni ze severních Čech. V expozici Akva Tera, kteá patří pod plzeňskou zoo, se cítí jako doma. Je mu teprve 27 let, ale na cestách za zvířaty už nacestoval desítky tisíc kilometrů po celém světě. I proto jsme ho pozvali do vysílání Českého rozhlasu Plzeň.

V Akva Tera v Plzni se stará o hmyz a další druhy zvířat. A zážitků má habaděj. Někteří svěřenci si k němu našli vztah, samozřejmě především přes pravidelné krmení. To je veřejné a mezi návštěvníky o něj bývá velký zájem. Když se pak za Františkem Jůnou (a krmením) vydají několikakilové želvy, upozorňují na sebe taháním za tkaničky bot nebo za upínání na sandálech. Člověk pak musí být na pozoru, aby se vůbec udržel na nohou.

Když už vás nějaký had nebo hmyz v expozici kousne, je to téměř vždy vaše chyba.
Nejdůležitější poznatek Františka Jůny z práce se zvířaty.

Na svých studijních cestách za zvířaty procestoval plzeňský biolog několik kontinentů, viděl třeba přírodní scenérie na Madagaskaru, v Kamerunu nebo v Číně. Ani v tomto směru není o zážitky nouze. Je třeba se na cesty dobře připravit, přesto nikdy nevíte, co přesně vás na místě čeká. V některých lokalitách měli přírodovědci i povolení k odlovu, takové zkušenosti jsou pak k nezaplacení.

Biolog a etolog František Jůna

František Jůna ví, že svět hmyzu (a především jeho oblíbených švábů) nebude mít nikdy kompletně nastudovaný. Chce se ale stále zdokonalovat, a to i prostřednictvím dalších plánovaných cest po světě. Už teď se ale dá říct, že na svůj nízký věk toho nacestoval opravdu hodně. Kam tedy povedou jeho další výpravy? A jak vypadá takzvaná poplašná komunikace švábů nebo termitů?

Poslechněte si zajímavý rozhovor Stanislava Juríka s biologem a etologem Františkem Jůnou.   

Spustit audio