Když se srazí Pravda s Láskou, praskají hlavy. Sochař Michal Špora vytvořil pochmurné podobenství

2. únor 2021

Michal Špora je dalším z umělců z regionu, kteří se připojili k projektu Karlovarský salon. Upozornil na sebe sérií plastik v podobě lidských hlav. Jeho hlavy symbolizují různé vlastnosti nebo postoje nebo podobenství.

Dvě z hlav, které tvoří jeden celek, věnoval do aukce, a právě výtěžek z ní by měl přispět na stavbu jezdecké sochy Karla IV. v Karlových Varech před Lázněmi I. Dílo se jmenuje Dialog mezi pravdou a láskou a je to vlastně souhlaví, dá-li se to tak nazvat. Dvě černé hlavy jsou propojené v oblasti obličejů, jedna z nich má nahoře zaražený klín. Ten na hlavě vytvořil prasklinu, která prostupuje i do hlavy druhé. To vypadá na první pohled jako docela drsný dialog. Je také parafrází na revoluční heslo roku 1989: Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.

„Tak drsný dialog to určitě je. Revoluční hesla byla v minulosti různá hesla. Heslo Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí je samozřejmě pěkné. Já jsem se ale zamýšlel nad tím, co když se ta Pravda s Láskou nedohodnou. Pravda a Lásky by určitě zvítězit měly, ale jde o to čí pravda a jaká láska. Zatím vítězí akorát láska k penězům, a v tom asi to revoluční heslo moc nefunguje,“ rozvíjí své myšlenky sochař.

Michal Špora je také malíř

Například malíř krajin. „Vybírám si konkrétní místa, ale vždycky to nějak smotám dohromady, protože to konkrétní místo je jenom takový začátek. Kombinování krajin už tady také bylo, například u Mona Lisy. Krajina za ní je také vymyšlená. Nechci se srovnávat, ale ta metoda, ta je vlastně převzatá,“ prozradil keramik, malíř, sochař a kreslíř.

A do třetice můžeme připomenout Michala Šporu jako autora biblických výjevů.  „Jde o věci, které vycházejí z náboženství, z antických motivů. Například obraz s Evou s jablkem v ráji vycházel z toho, že Eva nabízí Adamovi jablko, aby se trošku pochlapil. Ženy s námi cvičí, ať se nám to líbí nebo nelíbí,“ konstatuje autor.

V současné době pracuje na obrazech s hudební tematikou. „Chtěl bych dokončit malý cyklus obrazů. Když to zjednoduším, jde o jednotlivé hudební nástroje, ale z pohledu hudebníků. Co vidí, když hrají,“ přibližuje své nejnovější práce Špora.

autoři: Josef Šorfa , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka