Když pes nahradí lékaře. Canisterapii se Bohumil Stránský věnuje přes 7 let

7. duben 2022

Canisterapie dokáže napravit bolavé tělo i duši. To jsou slova našeho hosta Bohumila Stránského. Ten se této disciplíně se svými psy plemene leonberger věnuje více než sedm let.

Bohumil Stránský se už roky zabývá canisterapií, zároveň má odchytovou službu i školku pro psy. Spolu se svým týmem čtyřnohých parťáků napravil spoustu bolavých těl i duší. Pracuje v domovech seniorů, stacionářích pro postižené, školkách i školách v Karlovarském a v Ústeckém kraji.

„Canisterapie je v překladu léčení psem. Jsou to aktivity za pomocí pejska, kdy pomáháte lidem k tomu, aby se cítili líp, nebo pomáháte aktivně k zlepšování jejich zdravotního stavu,“ vysvětlil na úvod Bohumil Stránský.

Ke canisterapii ho dovedl sám život. Začal se o ni zajímat kvůli svému těžce postiženému synovi. „Máme hendikepovaného syna a pořídili jsme mu pejska jako domácího mazlíka. V zařízení nás navedli na to, že bychom mohli dělat canisterapii, takže jsme se o to začali zajímat a skončili jsme tam, kde jsme teď.“

Canisterapeutů je nedostatek

Zpočátku to byl Bohumilův koníček, později se ale stal posláním. Vzdal se práce ve své prosperující pokryvačské firmě a začal se naplno věnovat práci se psy. Zároveň ho k tomu svým způsobem donutilo zjištění, že canisterapeutů je v České republice nedostatek.

V současné době Bohumil vlastní 17 psů a rozhodně to není levná záležitost. „Z toho 12 dělá aktivně canisterapii. Zbytek se k nám dostal z různých důvodů, zůstali nám psi z odchytu nebo jsme je odebrali z důvodu agresivity. Měsíčně psi projí asi 25 tisíc korun,“ prozradil.

Jak dlouho trvá výcvik canisterapeutického psa? „Výcvik trvá zhruba dva roky, pokud je veden správně. První rok se štěňátko učí být normální pes, který má správnou poslušnost a návyky. Druhý rok ho učím speciální cviky, které pro tu canisterapii potřebuje,“ přiblížil Stránský. Podle něj není důležité, jaké plemeno se rozhodnete vést ke canisterapii a nezáleží ani na věku psa, důležitá je vždy jeho povaha, výchova i výcvik.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.