Když najdete opuštěného psa, rozhodně na něj nesahejte, varuje Petr Prokeš

8. březen 2023

Každoročně Petr Prokeš zachrání na stovky zvířat. Úspěchy jeho záchranné a odchytové stanice pro zvířata, jsou v okrese citelné, i proto se těší veliké popularitě.

V prostorách bývalé železniční budovy v Dalovicích u Karlových Varů ji provozuje už 10 let. Nejčastěji se odchyty týkají psů. Zkušenosti má za ty roky Petr Prokeš ale i s jinými druhy zvířat. Třeba s jedovatým pavoukem, klokanem nebo pumou. Všechny dopadly dobře a na takové zásahy už vzpomíná jen s úsměvem.

Čtěte také

Díky jeho práci se podařilo zachránit už desítky zvířecích životů. „Ročně je to přibližně 150 výjezdů běžných a zhruba 20, kdy jde opravdu do tuhého,“ říká Petr Prokeš.

Posluchačům během rozhovoru prozradil mimo jiné, jak se zachovat pokud venku člověk narazí na opuštěného psa. „Podle velikosti bych doporučoval na něj rozhodně nesahat. Primárně je to problematika obecních úřadů, vždycky se jako první kontaktuje obecní úřad, který si k tomu dovolává další síly a prostředky,“ doporučuje Petr Prokeš.

autoři: David Forst , nkr
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.