Když máš smutek na duši, plzeňský tě potěší!

17. září 2019

Také máte rádi lidové písničky o pivu, šenkýřích a hospůdkách? V rámci naší malé série ohlédnutí za letošní sezónou folklorních festivalů vám tentokrát nabízíme výběr za záznamu pořadu nazvaného „Když máš smutek na duši, plzeňský tě potěší!“, který proběhl 7. června v Plzni, na hlavní scéně 23. Mezinárodního folklorního festivalu CIOFF Plzeň 2019. 

Pivovarské muzeum v Plzni v letošním roce slaví 60. výročí svého založení.   Právě kulaté výročí muzea bylo impulsem pro jeden z letošních pořadů, které proběhly v rámci 23. MFF CIOFF Plzeň 2019. Organizátoři festivalu společně s pracovníky Pivovarského muzea a plzeňského pivovaru připravili pořad nazvaný „Když máš smutek na duši, plzeňský tě potěší!“.  Za velkého diváckého zájmu byl uvedený na scéně U Branky v Plzni 7. června.

Přímo na festivalové scéně byly prezentovány nejen zajímavé artefakty ze sbírek Pivovarského muzea v Plzni, ale poprvé byl veřejnosti představen také originální historický kroj sladovníků. Připomenuta byla také historická řemesla plzeňského pivovaru – především práce vyhlášených plzeňských bednářů.

„Buď Bohu chvála – kostel shořel, hospoda zůstala!“

Lidové písničky z Plzeňska o pivu, bednářích i hospůdkách během pořadu hrály lidové muziky souboru Jiskra a Mladina z Plzně a došlo i na ukázku lidových magických praktik, které se údajně dříve používaly k tomu, aby se pivo, zaručeně povedlo...  Poslechněte si záznam pořadu!

autor: Michaela Vondráčková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio