Když je smrt začátkem. Výstava v karlovarském muzeu přibližuje práci sběratelů kostí

Karlovarské muzeum zve na výstavu Detektivové, četníci a sběratelé kostí. Kdo přijde, stane se součástí fiktivního detektivního příběhu, vedoucího k odhalení vraha.

Hned na začátku expozice objeví příchozí kostru ležící kdesi v parku. Pak už přichází na řadu sběratelé kostí tedy forenzní antropologové. Karlovarské muzeum výstavu připravilo ve spolupráci s Kriminalistickým ústavem Policie České republiky, a tak zde svou práci prezentují čeští antropologové.

Návštěvníci mohou vidět ukázky základu jejich práce. „Jak se odhaduje pohlaví, věk, nebo jak se vypočítává výška z dlouhých kostí. Můžou se dozvědět, kdy dochází k mumifikaci a vidět, jak taková osoba vypadá, jak se podepisují různé druhy půdy na kostech a lebkách,“ popsala forenzní antropoložka Kateřina Pospíšilová.

Lidé v karlovarském muzeu uvidí nejen celou řadu kostí, ale také třeba jak vypadá superprojekce, postup, při kterém antropologové porovnávají pomocí fotografie lebky a případné oběti, jestli šlo skutečně o hledanou osobu.

Z kosterních pozůstatků je také možné zjistit, jestli měl člověk nějakou chorobu. „Jsou tady kosti nohy, ze kterých je patrné, že byly amputovány části prstů. Souvisí to s cukrovkou, kterou ten člověk trpěl,“ doplnila forenzní antropoložka Nikola Sál. Díky lebce a dalším kostem je v určitých případech možné poměrně přesně načrtnout obličej zemřelého, což dokládá i jedna z vitrín v muzeu.

Výstava je spojená tématicky i s filmem. „Když je pachatel dopaden a usvědčen, případ končí. V tomto okamžiku mohou přijít filmaři a podle skutečnosti natočit třeba thriller. Staré detektivní příběhy a nové kriminálky jsou mezi diváky kin a televize velmi oblíbené. Proto byla výstava doplněna kostýmy z fundusu Barrandov studia, použitými při natáčení různých filmových detektivních příběhů,“ uvedla ředitelka muzea Dominika Kožešníková.

autoři: Josef Šorfa , nkr
Spustit audio