Když je smrt začátkem. Výstava a přednášky v karlovarském muzeu přiblíží práci sběratelů kostí

4. červenec 2022 10:45

Karlovarské muzeum zve v době Mezinárodního filmového festivalu na výstavu Detektivové, četníci a sběratelé kostí. Kdo přijde, stane se součástí fiktivního detektivního příběhu, vedoucího k odhalení vraha.

Hned na začátku expozice objeví příchozí kostru ležící kdesi v parku. Pak už přichází na řadu sběratelé kostí tedy forenzní antropologové. Karlovarské muzeum výstavu připravilo ve spolupráci s Kriminalistickým ústavem Policie České republiky, a tak zde svou práci prezentují čeští antropologové.

Návštěvníci mohou vidět ukázky základu jejich práce. „Jak se odhaduje pohlaví, věk, nebo jak se vypočítává výška z dlouhých kostí. Můžou se dozvědět, kdy dochází k mumifikaci a vidět, jak taková osoba vypadá, jak se podepisují různé druhy půdy na kostech a lebkách,“ popsala forenzní antropoložka Kateřina Pospíšilová.

Lidé v karlovarském muzeu uvidí nejen celou řadu kostí, ale také třeba jak vypadá superprojekce, postup, při kterém antropologové porovnávají pomocí fotografie lebky a případné oběti, jestli šlo skutečně o hledanou osobu.

Z kosterních pozůstatků je také možné zjistit, jestli měl člověk nějakou chorobu. „Jsou tady kosti nohy, ze kterých je patrné, že byly amputovány části prstů. Souvisí to s cukrovkou, kterou ten člověk trpěl,“ doplnila forenzní antropoložka Nikola Sál. Díky lebce a dalším kostem je v určitých případech možné poměrně přesně načrtnout obličej zemřelého, což dokládá i jedna z vitrín v muzeu.

Výstavu doprovází přednášky

Výstava je spojená tématicky i s filmem. „Když je pachatel dopaden a usvědčen, případ končí. V tomto okamžiku mohou přijít filmaři a podle skutečnosti natočit třeba thriller. Staré detektivní příběhy a nové kriminálky jsou mezi diváky kin a televize velmi oblíbené. Proto byla výstava doplněna kostýmy z fundusu Barrandov studia, použitými při natáčení různých filmových detektivních příběhů,“ uvedla ředitelka muzea Dominika Kožešníková.

Výstavu 4. července od 17 hodin doprovodí přednáška nazvaná Forenzní antropologie aneb Smrt je teprve začátek. Na pátek 7. července je pak připravená další přednáška od 17 hodin tentokrát s názvem Vraždy na západě očima kriminalisty.

autoři: Josef Šorfa , nkr
Spustit audio