Kdy je důvod k popíjení? V Chebu poradí ponocný

6. prosinec 2022 12:05

Neodmyslitelnou součástí programu chebských vánočních trhů se stal ponocný. Sice o sobě říká, že není úplně jak z ladovské zimy, ale bez něj by atmosféra adventního náměstí nebyla taková, jaká má být.

Troubením na volský roh ohlašuje šestou hodinu večerní a ještě přidá něco navíc. Třeba drobnou místní aktualitu, koho na radnici oddávali. Nebo pranostiku, která se váže ke konkrétnímu dni. A navrch přidá i dobrou radu. Chebským ponocným je v době adventu na vánočních trzích herec Západočeského divadla v Chebu Jindřich Skopec.

Stejně jako před sto a více lety má chebský noční strážce pořádku kvalitní kožené boty, chundelatý teplý kožich a kožešinovou čapku. Patří k němu i pravý lesní roh, jehož zvuk je při večerním hlásání z dřevěné zvoničky slyšet po celém náměstí Krále Jiřího z Poděbrad.

Oproti klasickému ponocnému, který procházel městem celou noc, má službu příjemnější. „Tady je to podstatně jednodušší. Houkám jen jednou, krátce před šestou večer, a chodím jen po vánočních trzích na náměstí. Nemusím vyhlížet požáry, řešit konflikty a nehrozí mi přepadení,“ pochvaluje si Jindřich Skopec.

V čem to má těžší? „Pokaždé musím vymýšlet nějaké jiné volání,“ svěřil se vánoční ponocný. Jak vypadá hlášení ponocného, si můžete poslechnout v příspěvku. Dozvíte se také pět důvodů, kdy je společensky únosné popíjet se známými a přáteli.

autor: Josef Šorfa
Spustit audio