KDO TO ČTE, JEzdil pionýrskou železnicí nebo měl někdy doma obrázek od Josefa Jíchy

8. červen 2018

Výtvarný rukopis Josefa Jíchy patří ke koloritu západočeských domácností sedmdesátých a osmdesátých let. Málokdo zná ale jeho tvorbu ze zlatých šedesátých.

Na retro vlně se vloni svezl plzeňský filmový festival Finále a připomněl některými reklamními předměty panáčka, který Finále propagoval v jeho počátcích. Autorem návrhu panáčka mnoha podob je plzeňský výtvarník Josef Ladislav Jícha. Právě plakáty z Finále jsou součástí výstavy jeho prací s názvem „Zlatá šedesátá“ v kreativní zóně DEPO2015 v Plzni.

Vystavenou kolekci tvoří velké obrazy s pohádkovými motivy, motivy Plzně nebo plzeňské madony a množství plakátů a dalších propagačních předmětů. Kromě Finále se na výstavě prosazují také plakáty na představení Divadla Alfa. „Já jsem v 60. letech dělal v Parku kultury a oddechu. A to mělo na starosti 22 oborů a zařízení,“ říká Josef Jícha.

Některé ze zájmových okruhů dnes vzbuzují údiv: patřily tam například kurzy šití nebo hrací automaty. A také pionýrská železnice, která v letech 1959 až 1976 spojovala zastávku trolejbusu - dnes tramvaje - Pod Záhorskem se zoologickou zahradou a areálem plzeňského výstaviště. Znalci o ní mluví s uznáním jako o zajímavé a originální atrakci – navzdory jejímu názvu. „Základem plakátu pro pionýrskou železnici byl nápis KDO TO ČTE – to jsme mohli čítat na hradbách od puberťáků. Kdo přišel blíž, viděl, že to pokračuje nevinně: JEzdí pionýrskou železnicí. A písmena O a Č vyplňovala hlavička rozchechtaného kluka,“ popisuje jednu z vystavených prací její autor.

Velké zastoupení mají také plakáty pro Divadlo Alfa z roku 1961. Tehdy Alfa vznikla jako činoherní divadlo v bývalém kině Alfa pod hlavičkou právě Parku kultury a oddechu. „Divadlo Alfa bylo naší prioritou, zvláště práce pro jejího tehdejšího šéfa Josefa Koenigsmarka,“ ukazuje Jícha plakát na kabaretní pořad „Anděl na střeše“.

Práce Josefa Jíchy vystavuje kreativní zóna DEPO2015 v Plzni do 10. července.

autor: Petra Kosová
Spustit audio