Každý rok milion. Černošín se snaží postupně opravovat svůj kostel

27. únor 2021 08:30, aktualizováno

Do kostela investuje město na Tachovsku každý rok milion korun. Naposledy se renovovaly omítky a staré dřevěné prvky. Černošín letos chystá rekonstrukci a stabilizaci schodišť, které vedou až k věžním hodinám.

Starosta obce Černošín Miroslav Plincelner

Kostel svatého Jiří v Černošíně na Tachovsku má dlouhou historii a měnil i majitele. Od roku 2016 patří městu, a to se o něj pečlivě stará. Restaurovány jsou všechny dřevěné vnější prvky kostela. Na velkých, původních, vstupních dveřích proběhlo mnoho náročných prací. „Dělaly se stěry barev a došlo se až na původní nátěry. Přestože původní nátěr měl malinko jiný odstín, než je teď, sjednotili jsme všechny barevné nátěry do jednoho prvku,“ sdělil starosta obce Černošín Miroslav Plincelner. Stáří dveří a dalších prvků bohužel není známo.

Během restaurování omítek byly nalezeny unikátní fresky

Kostel prošel restaurováním vnitřních omítek. Zatím nedošlo na fresky. Jedna freska byla v loňském roce při renovaci omítek nalezena. „Tím, jak se odkrývaly jednotlivé vrstvy novodobých maleb, se došlo na fresky. Kalkuluje se s tím, že původně zde stála nějaká kaple, ke které byl až samotný kostel přistavěn,“ oznámil historické domněnky Miroslav Plincelner. Historické fresky se zachovaly a jsou velice unikátní. Práce se snímáním omítek tedy stály za to.

Podle finančních možností se město postupně snaží kostel, dominantu Černošína, udržovat a dál renovovat. V letošním roce je naplánovaná rekonstrukce a stabilizace schodišť, které vedou až k věžním hodinám.

autoři: Martina Sihelská , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio