Každý dělá něco, já jsem ten od těsta, říká chebský Chlebák Libor Matoušek
Libor Matoušek, pedagog chebského gymnázia, se díky svému koníčku stal uznávaným pekařem. S pečením začal v domácí kuchyni, kde používal obyčejnou troubu. V posledních letech ale už peče s přáteli v regulérní peci, kam lopatou vkládá pecny jako opravdový profesionál.
Čtěte také
„Asi před deseti lety mi žena přinesla kvásek a začal jsem doma péct chleba. Později jsem si pomyslel, že by v Chebu mohla vzniknout obecní pec, a město tento nápad podpořilo,“ vysvětluje vznik pece Golem amatérský pekař. Matoušek je členem skupiny zvané Chlebáci, která přibližně jednou za měsíc roztápí pec v Komunitní zahradě v Májové ulici.
Hlavní pekař Chlebáků se stará o těsto pro desítky bochníků, jak pšeničnožitných, tak žitných. „Každý dělá něco, já jsem ten od těsta,“ uvedl Matoušek. U pece bývá se svými spolupracovníky celý den, od ranního roztápění až po závěrečné večerní pečení.
Dobře sehraný tým má postaráno o práci i zábavu na celý den. Nejprve roztápí v peci, která musí být důkladně vyhřátá. Jako první přijdou na řadu pizzy, následně chléb, a po něm třeba trdelníky. Večer se peče maso – husy, krkovice nebo kolena.“
Skupina se těší na sobotu 7. prosince, kdy budou péct v letošním roce naposledy „Na řadu přijde samozřejmě i vánočka,“ zvou chebští pekaři do Komunitní zahrady všechny zájemce. Ti si mohou přinést k upečení i vlastní těsto a podílet se na pečení. Péct se bude od 9:00 do 18:00. Příchozí se mohou přihlásit prostřednictvím online formuláře a domluvit se, u jakého pečení budou chtít být.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka