Karma Chameleon, podpisová píseň skupiny Culture Club

Signature song, anglicky doslova "podpisová píseň " je skladba, která slouží nejčastěji k identifikaci interpreta, zpěváka či zpěvačky nebo hudební skupiny, i když mohl mít i jiná populární díla.

Jako příklad bychom mohli uvést píseň Stairway to Heaven od britské skupiny Led Zeppelin, k jednomu z nejlepších zpěváků všech dob Franku Sinatrovi patří neodmyslitelně píseň My Way a americká skupina Eagles bude navždy spojena s písní Hotel California.

V londýnské popové skupině Culture Club dominoval zpěvák Boy George, proslulý svým výstředním oblékáním, make-upy a nejasnou sexualitou. V roce 1982 vychází skupině nejprve několik neúspěšných singlů, poté se však prosazují hitem Do You Really Want To Hurt, který byl 1. v anglické hitparádě, a v roce 1983 byla na první příčce americké i anglické hitparády píseň Karma Chameleon. Skladba byla velkým celosvětovým hitem, přičemž až v šestnácti zemích po celém světě obsadila 1. místo. Stala se jedním z nejprodávanějších singlů všech dob a získala cenu za nejlepší britský singl roku. A od té doby je i podpisovou písní skupiny Culture Club. Je to stále jedna z nejprodávanějších skladeb všech dob, pouze ve Velké Británii se prodalo 1,52 milionu kopií a celosvětově přes 5 milionů.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio