Karlovy Vary se můžou pochlubit dvěma vánočními stromy

26. listopad 2018 16:00

Ten hlavní pokáceli v městské části Drahovice, kde rostl ve vilové čtvrti. Jedná se o smrk ztepilý, měří patnáct metrů a vztyčen byl ve Smetanových sadech před hlavní poštou. Druhý dovezli zaměstnanci Správy lázeňských parků z Mírové na Karlovarsku. Oba stromy dostalo město darem.

Jako malý kluk zasadil Marek Doležel několik smrků na zahradě u svého domu ve vilové čtvrti v Karlových Varech Drahovicích. V té době ho ani nenapadlo, že by jednou jeden z jeho stromů mohl být ozdobou města o Vánocích.

Kácení a převoz stromu je velmi náročná akce, jelikož se stromu nesmí poškodit větve

„Tady ten jediný tady zůstal, byl tu zhruba 35 let. Sousedovi ničí plot, tak je lepší, když půjde pryč a poslouží někomu jinému,“ vysvětlil důvod věnování stromu městu Doležal.

Pokácet vánoční strom, kterému se nesmí olámat větve, není nic jednoduchého. Navíc, když smrk Marka Doležela stál mezi dvěma domy a v těsné blízkosti dvou garáží. Vše nakonec ale dopadlo dobře, a patnáctimetrový smrk už zdobí prostor u hlavní pošty.

Druhý strom přivezli zaměstnanci Správy lázeňských parků z Mírové na Karlovarsku a postavili ho v Sedleci. „Také ho nazdobíme a osvítíme, aby zdobil tuto čtvrť města,“ doplnila Helena Kyselá, mluvčí města Karlovy Vary.

Město Karlovy Vary už má připravený strom na příští Vánoce. Ten bude ještě rok růst v Majakovského ulici v městské čtvrti Rybáře.

autoři: Jan Čech , nkr
Spustit audio