Karlovy Vary řeší dopravní komplikace v Sokolovské ulici. Zákazníci poboček internetových prodejců tam často porušují předpisy

20. leden 2021 09:30

Magistrát města Karlovy Vary řeší časté dopravní komplikace v souvislosti s provozem poboček internetových prodejců na Sokolovské ulici. Zákazníci tam parkují na chodnících i vjezdech do okolních nemovitostí.

Jen od listopadu loňského roku v Sokolovské ulici řešila městská policie desítky takových přestupků. „Chování motoristů je předmětem opakovaných stížností obyvatel, vlastníků nemovitostí i podnikatelů z této lokality,“ popsal situaci v blízkosti křižovatky s ulicí Nákladní Martin Dušek, radní pro dopravu.

Vjezd a parkování na chodnících představuje velké riziko pro chodce, výjezdy z ploch mimo parkovací stání komplikují silný provoz ve čtvrti Rybáře. Navíc opakovanými nájezdy dochází k ničení městského majetku, tedy k poškozování dlažby na chodnících, která má pouze nízkou zatížitelnost. 

Magistrát se obrátí na zástupce prodejců

Město proto nechal naistalovat na chodník betonové květináče, které mají zamezit vjezdu automobilů na chodník. Jak informovala mluvčí magistrátu Helena Kyselá v tiskové zprávě, v příštích dnech se vedení Karlových Varů obrátí na zástupce internetových prodejců s výzvou, aby zajistili zásobování prodejen výhradně z míst mimo chodník a vyzvali své zákazníky k parkování pouze na místech k tomu určených.

Město nainstalovalo na chodníky betonové květináče

„Bylo by vhodné, aby zákazníci byli před vyzvednutím zboží upozorněni na omezené možnosti parkování a vyzváni k využívání parkovišť v širším okolí obchodů. Provozovatelé by také mohli zvážit instalaci výdejních boxů na jiném, z pohledu dopravní obslužnosti komfortnějším místě. Nemůžeme přehlížet masivní porušování předpisů a nebezpečí pro chodce i motoristy, které z parkování na chodnících plyne,“ uvedl Martin Dušek.

V blízkosti prodejen je k dispozici několik parkovacích míst pro krátkodobé stání (max. 30 minut). Další navyšování kapacity podle magistrátu možné není, protože by se tak dělo na úkor obyvatel Sokolovské ulice. Městská policie se vedle nedovoleného stání na chodnících zaměřuje na kontroly dodržování časově omezeného parkování.

Více v reportáži:

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroje: Magistrát města Karlovy Vary , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio