Karlovy Vary připravují druhou etapu rekonstrukce Vřídelní kolonády

10. červen 2021 14:30

Vřídelní kolonáda v Karlových Varech by se měla konečně vrátit ke svému původnímu vzhledu. Zajistit by to měla druhá etapa rekonstrukce, kterou připravuje karlovarský magistrát.

„Proběhlo výběrové řízení na druhou etapu, aby se vizuální stav vrátil do původního z roku 1975. V rámci výběrového řízení se uzavře smlouva se zhotovitelem a ten bude mít 32 týdnů na dokončení práce,“ uvedl náměstek primátorky Petr Bursík z ODS.

Druhá etapa rekonstrukce město vyjde na více než 26 milionů korun. Hlavní sál Vřídla se v průběhu prací dočká opětovného zasklení, do jeho interiéru se vrátí dlažba i výstřik Vřídla. Opravy čekají i promenádní prostor, který se nachází ve směru k Divadelnímu náměstí.

Rekonstrukce by měla přinést i menší počet pítek, lékaři jsou rozpačití

Zmizí také provizorní váza Vřídla. Mezi další podstatné změny bude pravděpodobně patřit i menší počet pítek vřídelní vody. Z nich v minulosti vytékala vřídelní voda ochlazovaná na různou teplotu. Po dokončení oprav už to asi nebude možné. Část lázeňských lékařů je ale z této změny rozpačitá.

„Zvykli jsme si na to a zvykli si na to i naši klienti. Teď už všichni čekáme, aby ta rekonstrukce byla hotová. Čekáme i na všechny vývěry, nikoho z nás nenapadlo, že by to ochlazování neexistovalo. Nerada bořím to, co funguje,“ řekla k redukci počtu pítek vřídelní vody uznávaná lázeňská lékařka Milada Sárová.

Za rekonstrukci Vřídelní kolonády je na radnici odpovědný náměstek primátorky Petr Bursík. Podle něho bylo v interiéru kolonády původně pítek s vřídelní vodou pět. Pak se jejich počet snížil na čtyři. Po opravách by měla být pítka pouze dvě. Jestli to bude stačit, musí posoudit odborníci.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio