Karlovy Vary připravují dražby autovraků, ročně jich odtáhnou desítky

31. březen 2023 09:55

Autovraky v ulicích patří v Karlových Varech k dlouhodobým problémům. Od letošního roku chce městský úřad část odtažených vozidel prodat v dražbách.

Na území Karlových Varů se každý rok objevuje kolem pěti desítek dlouhodobě odstavených aut. Vozidla zabírají parkovací místa, stávají se terčem vandalů a nikdo se k nim nehlásí. Díky nedávné úpravě legislativy teď města můžou podobné případy řešit rychleji než v minulosti.

Karlovarský magistrát přistupuje k odtahu odstavených vraků až poté, co vyčerpá všechny možnosti jak majitele kontaktovat. „Opuštěných, bezprizorních aut evidujeme zhruba 120 ročně. Většinu z nich se podaří vyřešit s vlastníky, ale zhruba 50 vozů ročně nám tady skončí na odstavném parkovišti. I tam existuje způsob, jak po nějakých výzvách vozidlo může správce komunikace dát do dražby,“ vysvětlil mluvčí Jan Kopál.

První dražby autovraků, ke kterým se dlouhodobě nikdo nehlásí, Karlovy Vary chystají na letošní rok. Zpravidla jde o technicky nezpůsobilá motorová vozidla. Následný prodej vozidla jako zdroje náhradních dílů patří mezi poslední možnosti měst, jak autovrak zlikvidovat. 

„Auto může být zlikvidováno městem, náklady vymáhány po majiteli, nebo dáno do takzvané aukce na náhradní díly. Tento systém rozjíždíme, chceme naše odstavné parkoviště uvolnit,“ doplnil náměstek primátorky Tomáš Trtek z hnutí ANO.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio