Karlovy Vary postaví nový Dvorský most, i když bude o dost dražší

19. prosinec 2020 10:00

Město Karlovy Vary zadá zakázku na stavbu nového Dvorského mostu, přestože jediná nabídka v soutěži na zadavatele je výrazně dražší, než byl odhad ceny. Místo 120 milionů korun by most, který má nahradit ten dosluhující u nákupního centra Varyáda, měl stát 150 milionů. Převládla ale snaha o co nejrychlejší řešení.

„Město se na základě všech názorů, stanovisek, podkladů a rizik rozhodlo, že bylo potvrzeno výběrové řízení a zhotovitelem bude firma Eurovia," uvedl náměstek primátorky Petr Bursík. Po uplynutí zákonných lhůt na odvolání podepíšou strany smlouvu a podle Bursíka by mohly práce začít asi v polovině března. Do konce roku 2021 by stavba měla být hotová.

Karlovy Vary v případě zakázky postupovaly metodou takzvaného Žlutého FIDIC, kdy zhotovitel stavbu postaví včetně kompletní projektové přípravy i získání potřebných povolení. To urychlí stavbu, ale obvykle navýší cenu. U dopravně vytíženého mostu ale měla doba stavby stejnou váhu jako cena.

Mostní prohlídky v roce 2016 zjistily, že je Dvorský most na hranici havarijního stavu. O dva roky později už odborníci doporučovali nahrazení mostu do roka. Most je na šestém ze sedmi stupňů stavu mostu. Hrozí, že by na něm musela být doprava kvůli omezené nosnosti omezena nebo zakázána.

I 38 týdnů stavby nového mostu přinese dopravní komplikace do lázeňského města, podobně jako při nedávné stavbě sousedního Doubského mostu, kterou zadávalo stejnou metodou Žlutého FIDIC Ředitelství silnic a dálnic. Tehdy se část dopravy svedla právě na Dvorský most, jehož stav se tím ještě zhoršil.

autor: Radim Jehlík | zdroj: ČTK
Spustit audio