Karlovy Vary opraví vyhlídku Karla IV. a sochu Jana Nepomuckého

26. červenec 2019 08:30

Město na opravy využije krajské dotace na opravy památek. Vyhlídku Karla IV. ale čeká podle náměstka primátorky Petra Bursíka v dohledné době zásadnější rekonstrukce.

„Dotace z Karlovarského kraje použijeme na opravu pochozí části vyhlídky kolem cimbuří ve druhé a třetí úrovni vyhlídky. Do budoucna nás čeká oprava fasády a kamenných částí stavby. Předpokládáme, že to bude stát 500 tisíc až 600 tisíc korun. Jde ale o odhad, protože projekt se teprve zpracovává,“ uvedl náměstek Petr Bursík.

Přes 14 metrů vysoká cihlová stavba v neogotickém stylu stojí uprostřed lázeňských lesů. Patří mezi nejstarší stavby svého druhu v lázeňském městě. Postavena byla v roce 1866 a stála tehdy 4 392 zlatých. Poslední opravou prošla před pěti lety, kdy město do oprav investovalo zhruba jeden milion korun.

Z Karlovarského kraje dostanou Karlovy Vary na opravu vyhlídky 200 tisíc korun. Dalších 50 tisíc získají na opravu sochy sv. Jana Nepomuckého, která stojí v aleji u lávky naproti Alžbětiným lázním. Barokní socha z roku 1728 se několikrát stěhovala a na současném místě skončila na počátku 20. století.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio