Karlovy Vary opraví náhon rolavského koupaliště i dětské prolézačky skoro za milion

30. září 2022 10:55

Karlovy Vary opraví v rekreačním areálu Rolava náhon pro koupaliště i některé už dosluhující dětské prvky. Práce by měly přijít zhruba na 800 tisíc korun. Opravený náhon by mohl částečně pomoct i se zlepšením kvality vody v přírodním koupališti Rolava, které je závislé na přívodu vody z nedaleké říčky.

„Bude se to týkat především náhonu, tedy přívodu vody tak, aby byl zabezpečen zdravotně nezávadný zdroj vody a aby se voda neztrácela cestou náhonem,“ uvedl náměstek primátorky Karlových Varů Josef Kopfstein (Karlovaráci). U dětských prolézaček je zase nutné je obnovit, protože by už mohly být i nebezpečné.

Koupaliště Rolava se skládá ze dvou nádrží. Menší slouží jako odkaliště pro vodu z řeky, větší ke koupání. Vzhledem k malému přítoku vody se ale zejména v horkém období voda často kazí. Podle Kopfsteina je tak třeba udělat všechna opatření, která omezí zbytečné ztráty vody.

„Jsme závislí na tom, kolik nám Povodí Ohře dovolí si z Rolavy vzít. Musím ale přiznat, že se nám snaží vycházet vstříc. Pokud je ale v Rolavě málo vody, musí se tam zachovat minimální průtok,“ řekl. To je problémem hlavně v posledních letech a také letos, kdy v Karlovarském kraji pršelo přes léto jen minimálně, ale teploty byly tropické. Horská říčka Rolava, která se při přívalových deštích umí změnit v dravou řeku, je tak přes léto jen malým potůčkem

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio