Karlovy Vary odloží opravy vyhlídky Karla IV. Firmy nemají o zakázku zájem

21. duben 2022 08:55

Opravu vyhlídky Karla IV. v lázeňských lesích Karlových Varů město odsune na příští rok. Ani napotřetí se mu nepodařilo najít firmu, která by byla ochotna lesní vyhlídku opravit.

Cena zakázky se tím ale zřejmě zvýší v souvislosti s růstem cen stavebních prací. „Stalo se to, že v ani v rámci třetího výběrového řízení se nikdo nepřihlásil, a to přesto, že jsme napřímo oslovili pět firem. Tudíž teď dojde k tomu, že se stavbou nebudeme dělat nic,“ uvedl náměstek primátorky Petr Bursík (ODS).

„Naštěstí ta oprava není nijak zásadní, jde spíše o to, že stavba není vizuálně úplně v dobrém stavu. Na podzim necháme projektantem přepočítat rozpočet a vypíšeme znovu výběrové řízení a budeme doufat, že v přípravě na akce roku 2023 by si firmy mohly tuto akci dát do plánu,“ dodal.

Oprava vyhlídky Karla IV. je komplikovaná i proto, že objekt je v lese, kam je špatný přístup, a to zejména pro těžkou techniku. Navíc kvůli své poloze v lese se stavební práce dají dělat jen na jaře nebo v létě, aby měly stavební materiály čas proschnout, než začne zima.

Nejstarší dosud fungující karlovarská rozhledna byla nad městem v lázeňských lesích vystavěna v roce 1876. Město poptávalo dodavatele zakázky v hodnotě 1,3 milionu korun. Podle Bursíka je ale pravděpodobné, že se kvůli zdražení stavebních materiálů a prací cena zvýší možná na 1,5 nebo 1,7 milionu korun. Každopádně, jak ujistil, odložením zakázky by neměly nastat nějaké škody na budově vyhlídky.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio