Karlovy Vary nesmí zveřejňovat záznamy z jednání zastupitelstva

20. únor 2011

Karlovy Vary zablokovaly přístup do svého archivu s videozáznamy z jednání zastupitelstva, které předtím mohli lidí na internetu sledovat živě. Udělaly to na doporučení Úřadu pro ochranu osobních údajů, na který se obrátili opoziční zastupitelé z řad ODS a ČSSD. Podle nich se v přenosu i záznamu objevila citlivá data občanů, kteří k tomu nedali souhlas. Na základě tohoto podnětu zahájil úřad kontrolu na možné porušení zákona o ochraně osobních údajů.

Karlovy Vary podle úřadu až dosud porušovaly zákon a hrozí jim za to pokuta v řádech desítek tisíc korun za každý záznam. Podnět, který šel na Úřad pro ochranu osobních údajů, napadl skutečnost, že se při jednání zastupitelů na světelné tabuli zobrazují osobní údaje.

Podnět poslal na Úřad pro ochranu osobních údajů Jiří Vaněček, šéf karlovarské ODS, jejíž členové jsou v zastupitelstvu v opozici. Vedení magistrátu teď zvažuje, jestli vůbec nějaká náprava bude. Archiv s videozáznamy je na doporučení kontrolorů zablokovaný do doby, než se Karlovým Varům podaří iniciovat legislativní změnu. V rozporu je totiž zákon o svobodném přístupu k informacím se zákonem na ochranu osobních údajů.

Paradoxní je, že stejně jako lázeňská metropole má záznamy z jednání zastupitelstva přístupné na svých webových stránkách řada dalších měst, včetně Karlovarského kraje. Že by to mohlo být v rozporu se zákonem o ochraně osobních údajů se patrně nikdo nezabýval.

Spustit audio