Karlovy Vary: Nedostatek míst by mohly vyřešit parkovací domy, chystá se jejich výstavba

28. duben 2022 12:20

Karlovy Vary v letošním roce zahájí opravy hned několika ulic v centru města. Stavební práce omezí průjezd automobilů a v některých lokalitách dočasně sníží počty parkovacích míst.

Karlovy Vary patří k městům, kde si lidé dlouhodobě stěžují na kritický nedostatek parkovacích míst. Částečně za to může lázeňské centrum s regulovanou automobilovou dopravou. Nedostatek odstavných ploch ale obtěžuje také obyvatele okrajových sídlišť. V letošním roce počty parkovacích míst dočasně sníží dlouhodobě plánované opravy ulic.

„Stav parkování je žalostný. Nemáme tady dostatek míst na počet obyvatel a aut, které tady stojí. Od té doby, co tady paneláky stojí, se s tím nic nedělalo. Je tady původní asfalt, ani to nebyli schopní opravit,“ řekl řidič Petr. V osm hodin se vrátil z práce a už tradičně hledal desítky minut místo k parkování. Bydlí přitom v městské části Drahovice, která v lázeňské metropoli patří k dobrým adresám.

Podobné reakce získáte i v dalších částech města. Počty parkovacích míst v nich sice přibývají. Daleko rychleji ale v ulicích narůstají počty odstavených aut. Situaci teď navíc zhoršují stovky automobilů ukrajinských uprchlíků.

Podle náměstka primátorky Petra Bursíka z ODS by parkování mohly zlepšit parkovací domy. Město jejich studie nechává vypracovat. Domy by měly být u městské Galerie umění a v městských částech Drahovice a Tuhnice.

Počty parkovacích míst navíc omezí rekonstrukce

Nové parkovací domy město letos ale stavět určitě nezačne, na rozdíl od budování nových parkovacích míst. „V současné době probíhá rekonstrukce a rozšíření parkoviště v ulici Východní. Začátkem října by se začala dělat rekonstrukce parkovací plochy ve Varšavské ulici a následně rekonstrukce ulice Sklářská, která by se měla změnit na obytnou zónu,“ dodal Bursík.

Jenže právě rekonstrukce ulic letos počty parkovacích míst ve městě částečně omezí. Náhradní parkovací plochy prý k dispozici určitě nebudou. „Řidiči musí být trpělivý. Dělá se to pro ně. Bude tam nějaké omezení, které netrvá dlouho, je to v řádech jednotek měsíců,“ vysvětlil náměstek primátorky Petr Bursík.

Dobrou zprávou je podle něj fakt, že lázeňské město získalo do svého vlastnictví cvičiště bývalé autoškoly v Drahovicích. Zarostlou a znečištěnou plochu ale město k parkování upraví nejdříve v závěru letošního roku.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio