Karlovy Vary navštívil pravnuk Heinricha Mattoni

18. červen 2012

Do Karlových Varů přicestoval pravnuk zakladatele lázní Kyselka Rudolf Mattoni. Kromě lázeňského města chce navštívit především zchátralé centrum Kyselky. Žádné majetkové nároky na někdejší léčebný komplex mít nebude. Současný stav lázeňských budov ale považuje za skandální.

V programu návštěvy má Rudolf Mattoni cestu do Kyselky a diskusi s odborníky, místními obyvateli i představiteli společnosti Karlovarské minerální vody.

Rudolf Matttoni, pravnuk zakladatele Lázní Kyselka, žije ve Spojených státech. Jako vědec a univerzitní profesor působí zejména jako biolog, entomolog a ekolog. Do Kyselky se podíval poprvé po sametové revoluci. Tehdy ještě budovy sloužily a na první pohled byly ve slušném stavu. Nyní s odstupem času konstatuje, že bývalé lázně jsou v katastrofální situaci. A na jejich současné podobě se podepsaly zejména poslední dvě desítky let.

Lázně Kyselka

Rodina Mattoni nicméně firmu a lázně rozprodala ještě před první světovou válkou. Žádné majetkové nároky proto rodina nemá. Současný stav kdysi výstavního areálu ale Rudiho Mattoni citově velmi zasáhl, a podle něho se tím rodinná tradice rozpadá.

autor: zdt
Spustit audio