Karlovy Vary i letos rozsvítí vánoční strom a vyzdobí centrum města

31. říjen 2020 14:00

Karlovy Vary dostanou i letos vánoční výzdobu. Stejně jako v loňském roce bude nejvíc světelných prvků nainstalováno do centra města a rozzáří lokalitu mezi hotely Thermal a Pupp. Vánoční strom bude stát na prostranství před Thermalem.

„Chtěli bychom, alespoň v rámci možností, navodit ve městě vánoční atmosféru a dopřát všem možnost projít se v adventním čase slavnostně nasvíceným centrem, pokud to samozřejmě nebude v rozporu s žádným opatřením. Pokud to situace jen trochu umožní, jsme připraveni vystavět u Mlýnské kolonády stánky s typickým vánočním sortimentem,“ uvedla karlovarská primátorka Andrea Pfeffer Ferklová.

Vánoční trhy, pokud bude jejich konání možné, zorganizuje městská společnost KV City Centrum, která je v kontaktu se zájemci z řad prodejců. Případný stánkový prodej bude mít komornější podobu než v loňském roce a bude vycházet z aktuální epidemiologické situace a platných vládních opatření.

Doprovodný program včetně slavnostního zahájení, pokud se situace výrazně nezmění, město pořádat nebude.

Vánočním stromem bude výhra v tombole

Vánoční strom letos městu věnovala Ivanka Míčková. Bezmála patnáct metrů vysoký a necelých 30 let starý stříbrný smrk vypěstovala z malé sazenice. 

„Vyhrála jsem ho před mnoha lety v tombole na mysliveckém bále v Děpoltovicích. Neměl ani metr. Zasadila jsem ho u našeho domu a on postupně rostl do krásy,“ vypráví Ivana Míčková, která smrk před pěti lety zachránila před zkázou. „Byl tenkrát napaden mšicemi a já se dočetla, že by mohlo pomoci oplachování vodou. Tak jsem po večerech a nocích trpělivě celý strom oplachovala,“ vzpomíná.

Vánoční strom města nyní roste v Majakovského ulici. Pokácen a nainstalován u Thermalu bude v druhé polovině listopadu. S ohledem na nutnost minimalizovat shromažďování osob v letošním roce neproběhne tradiční ceremoniál slavnostního rozsvícení vánočního stromu. Svítit bude od prvního adventního víkendu.

Prodávat se budou vánoční stromky, kapry i zvěřina

Lázeňské lesy Karlovy Vary připravují prodej vánočních stromků a masa nejen na sváteční stůl. U střediska Svatý Linhart budou od 10. prosince v prodeji vánoční smrčky balené v síti, kapři a také zvěřina. Prodej bude probíhat ve všední dny od 8 do 15 hodin. Stromky a těsně před Vánocemi i kapry bude možné koupit i o víkendu.

autor: Radim Jehlík | zdroj: Magistrát města Karlovy Vary
Spustit audio