Karlovy Vary chtějí ušetřit na veřejném osvětlení

29. listopad 2016

V Karlových Varech připravují revizi veřejného osvětlení. Má sloužit nejen ke zmapování celé sítě osvětlení ve městě, ale i jako podklad pro jeho modernizaci, která by mohla přinést úspory.

Město si nechává zpracovat revizi i proto, že dosud žádnou nemá. A potřebuje jí pro další provozování veřejných osvětlovacích sítí.

„Očekáváme od ní například to, že všechny lampy budou označené, což pomůže například záchranářům při orientaci. Inventura by také mohla přinést až 20 procent úspor na nákladech na správu a provoz veřejného osvětlení," říká náměstek primátora Čestmír Bruštík.

V Karlových Varech je nyní asi sedm tisíc lamp veřejného osvětlení. Dosud se o něj staraly dvě firmy. Město chce správu osvětlení svěřit jedinému dodavateli, který nabídne nejvýhodnější podmínky.

Údržba veřejného osvětlení přijde magistrát na devět milionů korun ročně, dalších asi 9,5 milionu stojí elektřina pro svícení. Asi tři miliony ročně pak město dává na nákup nových svítidel, obvykle tam, kde vznikají nové ulice nebo obytné čtvrti.

Revize veřejného osvětlení má městu pomoci i v rozhodování o tom, jaké druhy světel instalovat na různých místech. V Karlových Varech se nyní používá několik tipů osvětlení od výbojek až po LED osvětlení.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio