Karlovy Vary chtějí prodloužit možnost vjezdu na pěší zónu v centru města

5. březen 2019 08:30

Nově by tak mohli majitelé restaurací a obchodů na třídě Tomáše Garrigue Masaryka zásobit své provozovny do desáté hodiny dopoledne.

Představitelé města se podle mluvčí magistrátu Heleny Kyselé rozhodli vyjít vstříc podnikatelům. Ti si stěžovali, že nemůžou zásobit své restaurace a obchody čerstvým zbožím. V několika případech totiž velkoobchody otevírají až v osm hodin ráno.

Následně podnikatelé nestíhají nakoupit, přepravit a vyložit zboží u své provozovny. Proto dojde k časovému posunu povolení vjezdu na pěší zónu o jednu hodinu. Nově tak bude možné zajíždět autem na třídu Tomáše Garrigue Masaryka do desíti hodin dopoledne.

Ke zkrácení možnosti vjezdu došlo v minulém roce

Dosud platí, že zásobování je zde povoleno od 6 do 9 hodin. Po úpravě to bude znovu do 10 hodin. Podle mluvčí Heleny Kyselé musí ale nejdříve změnu povolení doby vjezdu schválit dopravní inspektorát Policie České republiky. Pak následně nechá město vyrobit nové dopravní značky a po jejich umístění začne prodloužení platit.

Podle bývalého náměstka primátora Čestmíra Bruštíka město v minulosti přistoupilo ke zkrácení z jednoho důvodu. Lidé totiž zneužívali možnost vjezdu na pěší zónu. Z třídy Tomáše Garrigue Masaryka se tak v dopoledních hodinách stávalo veliké parkoviště. Někteří řidiči totiž nezajížděli do centra s cílem zásobovat některý z obchodů, ale zaparkovali například před bankou a šli si vyřídit své osobní věci.

Vjezdy bude kontrolovat městská policie

Podle primátorky města Karlovy Vary Andrey Pfeffer Ferklové bude mít městská policie za úkol kontrolovat přijíždějící vozidla. Strážníci budou dohlížet na to, aby se po třídě Tomáše Garrigue Masaryka pohybovala jen zásobovací vozidla. Nemělo by tak docházet k tomu, že například před bankami nebo kavárnami budou stát osobní auta desítky minut.

autoři: Jan Čech , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio