Karlovarští plavci zazářili na hrách handicapované mládeže

18. červenec 2013

Letošní sezóna sportovců se zdravotním postižením vyvrcholila na Mezinárodních hrách handicapované mládeže v Brně. Do moravské metropole se sjelo na 350 sportovců z 11 států světa. A nechyběli ani plavci z SK KONTAKT Karlovy Vary, kteří si domů přivezli 20 medailí a 36 osobních rekordů.

Mezinárodní hry handicapované mládeže uspořádal pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Nadační fond Emil. V plavecké části her se v bazénu na Kraví hoře představila stovka chlapců a děvčat ve věku do 26 let. V mezinárodní konkurenci doslova zazářila výprava SK KONTAKT Karlovy Vary, která dohromady absolvovala 68 startů a připsala si 36 osobních rekordů a 20 medailí.

„Byla to taková pěkná tečka za dalším úspěšným sportovním rokem. Všichni plavali s obrovským nasazením a výborné výkony přinesly velký počet osobních rekordů, které udělaly radost nejen závodníkům, ale i trenérům a dobrovolným asistentům,“ uvedla trenérka Štěpánka Řehořková.

Vůbec nejúspěšnější členkou karlovarské výpravy byla juniorka Vendula Dušková, která absolvovala šest závodů, při kterých pětkrát překonala své osobní maximum a doplavala si pro dvě zlaté, dvě stříbrné a dvě bronzové medaile. Dalších pět medailí přidala žákyně Nicole Habermannová, která při šesti startech překonala čtyřikrát svůj osobní rekord a vybojovala čtyři stříbrné a jednu bronzovou medaili. Pro tři bronzové medaile si doplavala Klára Dvorská. K pěti osobním rekordům přidala i ocenění za nejlepší celkové zlepšení. Zbylé dvě medaile vybojovala Petra Flekačová, která získala stříbro a bronz a také si připsala jeden osobní rekord.

Evropská plavecká špička ve zlínských lázních

Mezi kluky si nejlépe vedl Vítek Šašek, který ze šesti startů vytěžil pět osobních rekordů, dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili, a Kuba Voráček, který čtyřikrát překonal svůj osobní rekord a vybojoval jednu medaili. Oba dva se dokonce sešli na bedně, a to na prsařské stovce, kdy Vítek Šašek vybojoval stříbro a Kuba Voráček bronz. Pěkné osobní rekordy, i když na medaile nestačily, zaplavali i žáci Vítek Poplštein a Matěj Hodoval a junioři Lukáš Karafiát a David Šebek. Osobní rekord si připsal i Dominik Zahradník, startující dosud v neklasifikované kategorii „open“.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio