Karlovarský pěvecký sbor oslaví šedesátiny monstrózním koncertem v Sedleci

13. květen 2022 12:15

Velkým sobotním koncertem v kostele sv. Anny v Sedleci u Karlových Varů oslaví šedesát let existence Karlovarský pěvecký sbor. Na programu bude od 18 hodin mše velšského skladatele Karla Jenkinse nazvaná Ozbrojený muž s podtitulem Mše za mír.

„Bude zpívat šest spřátelených sborů se sólisty z Národního divadla, zahraje Karlovarský symfonický orchestr. V kostele bude přibližně dvě stě účinkujících,“ informoval sbormistr Karlovarského pěveckého sboru Jan Rezek.

Karlovarský pěvecký sbor

Koncert musel být kvůli covidu o rok odložen. „Doba covidu byla pro sbory nepříznivá, nicméně snažíme se dále fungovat a zpívat. Na programu máme písně historické a současné, stěžejní jsou pro nás velká oratorní díla. K těm patří například Mozartova Misa solemnis C dur, Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby nebo Mozartovo Requiem a další velká díla,“ dokumentoval práci sboru Jan Rezek.

Sbor založil dirigent a sbormistr Josef Hercl v roce 1961. V současné době má 36 aktivních členů různých profesí. „Spektrum je různorodé, máme tam všechny různé profese, učitele, lékaře, lékárníky, studentky,“ vybral namátkou sbormistr.

Jak připomínají webové stránky sboru, toto těleso vedli například pedagog a dirigent Jiří Štrunc nebo skladatel a dirigent Miloš Bok. V Karlových Varech sbor zpívá například v kostele v Sedleci, Rybářích, Staré Roli, v Maří Magdaleně. Zajíždí ale i do Prahy, Litoměřic, Mostu, Ústí nad Labem, Roudnice, o vánocích do mnoha měst a vesnic západních i severních Čech. 

autor: Josef Šorfa
Spustit audio