Karlovarský nadšenec dokončil renovaci historické Tatry 603. Po dlouhých šesti letech

28. červenec 2017

Tatra 603 z Kopřivnice patří mezi ceněné automobilové veterány. Kdysi v těchto limuzínách jezdili představitelé stranických organizací i ředitelé státních podniků. Příznivci historických vozidel si dnes na legendárních tatrovkách cení hlavně nadčasový design a na svou dobu nevídané pohodlí. Jeden z těchto vozů teď zrenovoval Vladimír Suchý z Karlových Varů.

Vladimír Suchý se do renovace své Tatry pustil před šesti roky. Bylo to už jeho druhé auto. Tím prvním byla známá Škoda 100. S tímto vozem se ale rozloučil, když se naskytla možnost získat legendární „šestsettrojku“. Díky náhodě se dostal k tatrovce z roku 1972. Jde o typ se čtyřmi světly v originálním světle žlutém lakování. Původně byl vůz určen pro reklamní účely. A v tomto provedení prý kopřivnická fabrika vyrobila pouze tři kusy. Prvním oficiálním vlastníkem automobilu byly pražské dopravní podniky. Pak šel vůz z ruky do ruky. Když se dostal k Vladimíru Suchému, potřeboval zásadní rekonstrukci.

Původně byl vůz určen pro reklamní účely. A v tomto provedení podle Vladimíra Suchého kopřivnická fabrika vyrobila pouze tři kusy

„Stála mne tisíce hodin práce. O penězích ani nemluvě,“ vysvětluje Vladimír Suchý, „na všechno jsem sám samozřejmě nestačil, pomohl mi otec, můj velmi dobrý známý mechanik i starší pán, který podle původních vzorů ušil čalounění. Samostatnou kapitolou bylo seřízení vzduchem chlazeného osmiválcového motoru, anebo lakování,“ popisuje pan Vladimír.

Šestiletá anabáze postupné renovace je teď u konce. A světle žlutá Tatra 603 brázdí silnice v západních Čechách. Majitel zachráněného vozu jezdí nejraději po odlehlých silnicích nižších tříd. Dálnicím a rušným místům se vyhýbá, protože jeho tatřička vyvolává prakticky všude mimořádný ohlas. Často kvůli zájmu lidí mnohdy nestačí nakoupit ani natankovat. A přestože jde o unikát, dnes má Vladimír Suchý už poněkud jiné priority než před lety. „ Když jsem s renovací začínal, byl jsem mladý a svobodný. Auto jsem mohl věnovat veškerý čas i peníze. Dnes jsem ale ženatý a čekáme s manželkou rodinu. Tatra teď bude trochu na druhé koleji. Za její volant se ale bude vždycky hodně těšit. Jízda v tatřičce neomrzí nikdy.“

autor: zdt
Spustit audio