Karlovarský kraj začne na jaře se stavbou obchvatu Mariánských Lázní

22. prosinec 2017

Karlovarský kraj začne na jaře příštího roku se stavbou obchvatu Mariánských Lázní. S odhadovanými náklady více než 300 milionů korun to bude v příštím roce jednoznačně největší investice na silnicích v kraji. Poprvé by po něm řidiči měli projet na podzim roku 2020.

„Obchvat Mariánských Lázní by měl přispět k odvedení hlavně nákladní, ale i osobní dopravy, která projíždí Mariánskými Lázněmi směrem na Cheb. Určitě pomůže i okolním vesnicím. Obchvat bude dlouhý 2,4 kilometru a bude zde například podjezd pod železniční tratí Cheb-Plzeň," uvedl náměstek hejtmanky Martin Hurajčík.

Stavba by měla navazovat na obchvat Trstěnic a Drmoulu na silnici I/21. S jeho stavbou také na jaře začne Ředitelství silnic a dálnic.

Z rozpočtu Karlovarského kraje půjde na stavbu pouze 15 procent nákladů, větší část by měla pokrýt dotace z Integrovaného regionálního operačního programu. Přesto vedení kraje doufá, že se náklady ve výběrovém řízení podaří ještě snížit.

Rada kraje také schválila dodatečnou úpravu zadávacích podmínek tak, aby v budoucnu nehrozilo, že v nich kontroly shledají nějaké pochybení, kvůli kterému by kraj případně část dotace musel vracet.

Vypsání výběrového řízení předcházela poměrně komplikovaná příprava celého projektu. Při získávání pozemků pro stavbu obchvatu musel kraj s příspěvkem města Mariánské Lázně některé pozemky vykoupit, některé pak dokonce vyvlastnit. Šlo o pozemky Lesů České republiky. O ně ale také požádala církev.

I kvůli tomu musí kraj se stavbou pospíchat. Vyvlastnění by v případě, že by se se stavbou nezačalo, pozbylo platnosti.

zdroj: ČTK
Spustit audio