Karlovarský kraj vypověděl partnerské dohody s ruskými městy, Ukrajině pošle pět milionů korun

1. březen 2022 12:15

Zastupitelé Karlovarského kraje schválili zrušení partnerských dohod regionu s Moskvou a Irkutskem. Důvodem je agrese Ruské federace proti Ukrajině. Kraj rozhodl i o uvolnění pěti milionů korun pro Ukrajinu.

Karlovarský kraj přispěje na podporu Ukrajině pěti miliony korun. Finanční prostředky rozdělí na dvě části. Tři miliony půjdou na účet velvyslanectví Ukrajiny a dva miliony do veřejné sbírky Charity České republiky pro Ukrajinu.

Celkovou částku přitom krajští zastupitelé výrazně navýšili. Původně chtěli Ukrajině přispět jedním milionem korun. Zvýšení částky navrhli zastupitelé z opozičního hnutí ANO. „Návrh byl nakonec napříč kluby domluven tak, že podpora bude vyšší, než bylo původně plánováno,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (STAN).

Zastupitelé rozhodli také o odstoupení od dohod o spolupráci s metropolí Ruské federace Moskvou a s ruským městem Irkutsk. „Nemůžeme udržovat přátelské vztahy se zemí, která je agresorem a narušuje územní integritu jiného svobodného státu,“ dodal hejtman s tím, že dohody budou ukončeny doručením stanoviska kraje oběma městům.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio