Karlovarský kraj vybere dodavatele plynu i pro obce

Karlovarský kraj chce v druhé polovině letošního roku vybrat dodavatele plynu pro krajské organizace. Současná smlouva s Pražskou plynárenskou na konci roku končí. 

Dodavatele chce kraj opět vybrat prostřednictvím komoditní burzy, možnost zapojit se do výběru dá nově i městům a obcím v kraji, informaci potvrdil krajský radní Karel Jakobec.

Před rokem a půl se soutěž týkala organizací Karlovarského kraje. Loni se obce v kraji zapojily do soutěže na dodávku elektrické energie a tentokrát budou mít možnost i u zemního plynu, řekl Jakobec. Bude podle něj záležet na tom, kolik obcí se přihlásí. Ne každá obec totiž zemní plyn využívá. „Počet bude určitě výrazně nižší než u elektrické energie,“ doplnil radní.

Poprvé kraj na komoditní burze plyn nakoupil koncem roku 2017

Tehdy vybíral dodavatele plynu 43 krajských organizací. Díky velkému rozsahu poptávky získal kraj jako centrální zadavatel atraktivní cenu komodit, kterou by jednotlivé organizace samy nezískaly. V roce 2017 stála Karlovarský kraj jedna megawatthodina 607 korun, v posledních dvou letech to bylo jen 468 korun. Kraj tak za dva roky ušetřil asi šest milionů korun.

Podobné centrální nákupy kraj organizuje i u dalších komodit, například elektřiny nebo telekomunikačních služeb.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio