Karlovarský kraj uvolní prostředky na opravy silnic

17. červenec 2013

Rada Karlovarského kraje schválila navýšení rozpočtu na opravy silnic II. a III. třídy. Na odstranění škod po zimě a po povodních přidá 10 milionů korun.

„Stav krajské silniční sítě je po letošní zimě a po podvodních opravdu kritický. Karlovarský kraj proto uvolní prostředky ve výši 10 milionů korun na nezbytné opravy. Peníze půjdou z ekonomické rezervy,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný.

Pro letošní zimu bylo charakteristické střídání teplého a chladného počasí. Díky výkyvům teplot se na mnoha místech vytvořily výtluky, které brání plynulému provozu. V současné době eviduje Krajská správa a údržba silnic Karlovarského kraje přes třicet havarijních úseků, které by nutně potřebovaly opravit. K nejhorším patří například silnice na Kraslicku, Sokolovsku a v Krušných horách.

Na stavu krajské silniční sítě se nepříznivě podepsaly i letošní povodně. Ačkoliv Karlovarský kraj nezasáhly tak jako ostatní kraje, přesto stihly napáchat nemalé škody. Rozvodněné toky poničily mosty a podmáčené svahy způsobily sesuvy půdy. Vodní živel řádil nejvíce na Kraslicku, v Krušných horách a na Karlovarsku.

V souvislosti s odstraňováním škod po povodních bylo rovněž zažádáno o mimořádnou dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury, který pro tyto účely uvolnil 1,3 miliardy korun. Na základě dotačních pravidel požádala Krajská správa a údržba silnic Karlovarského kraje o 8,1 milionů korun. V současné době se čeká na vyřízení žádosti a schválení dotace.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio