Karlovarský kraj trvá na propojení s německou dálnicí

24. červen 2019 14:30

Karlovarskému kraji se nelíbí ústup od záměru propojit dálnici D6 a německou A93. Navrhují to Němci a hrozí, že to zastaví stavební přípravy i na české straně. Krajští zastupitelé s německým záměrem dnes vyslovili nesouhlas.

Dálnice D6 teď v Karlovarském kraji končí u Chebu, jen asi 25 kilometrů za hranicemi ale vede německá dálnice A93. Pro Karlovarský kraj, který není napojen na českou dálniční síť, je to tak nejkratší spojení na dálnici.

Podle náměstka hejtmanky Karlovarského kraje Martina Hurajčíka propojení nedoporučila německá strana. „Spolková vláda chce vyškrtnout projekt propojení dvou dálnic ze spolkového plánu. Tudíž by nebylo financování a není jisté, zdali by někdy vzniklo,“ řekl Hurajčík. Dodal, že napojení na německou dálniční síť je důležité hlavně proto, že odvádí těžkou nákladní dopravu mimo silnice nižších tříd.

Zastupitelé dnes potvrdili usnesení radních kraje protestovat proti záměru zúžit plánovou dálnici D6 mezi Bochovem a Karlovými Vary z původních 25,5 metrů na 21,5 metru a omezit na ní rychlost.

Podobně kraj nesouhlasí s návrhem, aby připravovaná dálnice D6 z Prahy do Karlových Varů, která zatím vede jen do Nového Strašecí, byla někde zúžená. Podle hejtmanky Karlovarského kraje Jany Mračkové Vildumetzové byla studie dálnice zpracovaná jako klasická s šířkou 25,5 metru a maximální rychlostí 130 km/h. Kraj hodlá na parametrech trvat i proto, že úsek mezi Bochovem a Karlovými Vary je znám častými dopravními nehodami a omezení šířky vozovky a omezení maximální rychlosti tam není vhodné.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio