Karlovarský kraj se vrátí k projektu vědeckotechnického parku

Karlovarský kraj se vrátí k projektu vědeckotechnického parku. Měl by být impulzem pro rozvoj vědy a výzkumu v regionu, ale také by měl podpořit regionální obory. Kraj chce na stavbu komplexu v areálu krajského úřadu získat státní dotace.

„Možností máme několik. Rozvíjí se nám tady balneologický institut a jeho aktivity, potom zde máme aktivity technické, zaměřené na vstup BMW do regionu. Máme zde aktivitu Kreativní region, která je navázaná na tradiční obory v regionu, jako je sklo nebo porcelán. A věc, která se v současné době rozjíždí, a to jsou 5G sítě a jejich využití,“ uvedl krajský radní pro regionální rozvoj Josef Janů.

Další možností je vytvořit v komplexu naučné centrum pro mládež, podobné jako je například Techmania v Plzni. Podle Janů by ale bylo vhodnější zaměřit se na výzkum a zábavní aktivity směřovat spíše do center měst.

Záměr postavit v areálu krajských institucí vědeckotechnický park vznikl už v roce 2012. Tehdy ale krajské zastupitelstvo od projektu ustoupilo. Na vědeckotechnický park má ale kraj stále platné stavební povolení a nyní se podle Janů objevila možnost získat na něj dotace z programů na podporu regionů postižených těžbou uhlí. Karlovarský kraj vědeckotechnický park zařadil mezi své strategické priority.

Podle odhadů by stavba měla stát asi 359 milionů korun. Přesný rozpočet ale bude podle Janů stanoven, až bude jasné, jestli se kraji podaří dotace získat.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související