Karlovarský kraj se připravuje na zapsání lázeňských měst na seznam UNESCO

9. červen 2021 10:25

Jedenáct evropských lázeňských měst se přiblížilo k zápisu na seznam světového dědictví UNESCO. Jejich společná nominace s názvem Slavné lázně Evropy totiž získala kladné doporučení od mezinárodní organizace ICOMOS. O zápis usilují také Karlovy Vary, Františkovy a Mariánské Lázně.

Kraj je připraven pomoci městům s budoucím rozvojem. Poradní organizace ICOMOS doporučila minulý týden nominaci vybraných lázeňských měst na seznam UNESCO. Doporučení je podkladem pro jednání Výboru pro světové dědictví, které o zapsání definitivně rozhodne letos mezi 23. až 26. červencem.

Organizace podle náměstka hejtmana Vojtěcha Franty (Piráti) doporučila dvě kritéria ze čtyř. „Je to kritérium úžasné architektury, která v těch lázeňských městech je, a fenoménu lázeňské procedury, vůbec fenoménu lázeňství jako takového a přispění ke zdraví lidí,“ uvedl náměstek.

Vedení kraje již téměř počítá s tím, že se tři lázeňská města v kraji – Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Františkovy Lázně na seznam dostanou. V případě, že budou úspěšná, zahájí kraj ve spolupráci s městy oslavy a propagační kampaň. „Jsme domluveni s destinační agenturou, se kterou budeme ladit konkrétní kroky, jak má kampaň vypadat,“ řekl náměstek.

Kraj chce s vybranými městy do budoucna spolupracovat a pomoci jim s rozvojem a podporou cestovního ruchu. „Karlovarský kraj je připraven být partnerem a pomoct s řešením například dopravy, aby se turisté dostali k atraktivním místům, ale zároveň, aby to nebylo v rozporu s ochranou prostředí,“ doplnil Franta.

Celkem 11 lázeňských měst z celé Evropy usiluje o zápis několik let, koronavirová krize ale rozhodování oddálila. Nominaci Slavné lázně Evropy/Great Spas of Europe připravily Belgie, Francie, Itálie, Německo, Rakousko, Velká Británie a Česko. Tvoří ji 11 významných lázeňských měst, kromě těch českých jde o Baden-Baden, Bad Ems, Bad Kissingen, Baden u Vídně, Bath, Montecatini Terme, Spa a Vichy.

autoři: Ivana Sedláčková , Jitka Brožková , nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio