Karlovarský kraj se připravuje na plošné testování klientů sociálních zařízení

4. listopad 2020 10:00

Vládou nařízené plošné testování sociálních zařízení se v Karlovarském kraji týká i všech 13 krajských organizací. Ať už se jedná o domovy se zvláštním režimem nebo domovy pro osoby se zdravotním postižením.

Sociální pobytová zařízení v celé zemi musí ode dneška (4. 11.) plošně testovat klienty i zaměstnance na nemoc covid-19. V Karlovarském kraji je takových zařízeních přibližně 40, z toho 13 domovů patří přímo pod kraj. V krajských domovech je aktuálně zhruba dva tisíce klientů a necelých sto s potvrzenou nákazou koronavirem.

„V současné době máme 39 pozitivních pracovníků v těch zařízeních, v karanténě jich je 88. Je 97 pozitivních klientů, v izolaci nebo karanténě jich je 100. Hlášeno máme bohužel 12 úmrtí,“ řekl hejtman Petr Kubis z hnutí ANO.

Kraj bude při testování na nemoc covid-19 u téměř dvou tisíc klientů a pracovníků postupovat podle vládního manuálu. „Máme informace, že testy bude distribuovat zdravotní pojišťovna přímo do jednotlivých zařízení. My to vítáme a jsme připraveni otestovat všechny naše klienty a pracovníky,“ dodal Kubis.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio