Karlovarský kraj se obrátil na Evropskou komisi kvůli rozdělení peněz z Fondu spravedlivé transformace

8. červen 2021 15:05

Karlovarský kraj se obrátil na Evropskou komisi. Důvodem je rozdělení peněz z evropského Fondu spravedlivé transformace, ve kterém je pro takzvané uhelné regiony v České republice vyčleněných zhruba 41 miliard korun.

Podle ministerstva životního prostředí by z této částky měl Karlovarský kraj dostat nejmenší podíl, a to přibližně 6 miliard korun. Zatímco Moravskoslezský kraj získá téměř 19 a Ústecký kraj necelých 16 miliard korun. S tím ale kraj nesouhlasí.

„Z našeho pohledu nebyla použita metodika, která byla Evropskou komisí aplikována na rozdělení mezi jednotlivé členské země. Proces našeho připomínkování nebyl transparentní, partnerský. Naše připomínky nebyly dodnes nijak řádně vypořádány. Myslíme si, že by Evropská komise měla tento podnět vzít vážně, případně doporučit státu, aby se alokací zabýval znovu,“ uvedl hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

Čtěte také

Karlovarský kraj se dopisem obrátil i přímo na eurokomisařku, která má Fond spravedlivé transformace na starosti. Poukazuje například na to, že dominantním kritériem byl při rozdělování počet obyvatel, zatímco skutečnou potřebu transformace rozdělování nezohlednilo v dostatečné míře.

Ještě před rozdělováním peněz mezi jednotlivé kraje se diskutovalo i o tom, zda zvolit metodu obálek, v nichž by byly peníze určené pro jednotlivé tři kraje nebo nechat všechny tři kraje soutěžit se svými projekty i mezi sebou. Nakonec se zvolila metoda obálek.

Podle hejtmana Kulhánka by ale ani v případě, že by se stát nakonec rozhodl pro volnou soutěž všech transformačních projektů ze všech tří krajů, Karlovarský kraj nebál. Jen do výzvy k předložení velkých strategických projektů se přihlásilo v Karlovarském kraji 46 projektů, z nichž by se měly vybrat ty nejlepší, nejpřipravenější a s největší šancí pomoci regionu s přechodem na hospodářství, které nebude založené na těžbě a zpracování uhlí.

 

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související