Karlovarský kraj rozdělí ve třetí vlně kotlíkových dotací zhruba 70 milionů korun

17. leden 2019 08:00

Lidé v Karlovarském kraji opět mohou žádat o takzvané kotlíkové dotace na výměnu starý kotlů. Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo už třetí výzvu, ve které je možné právě tyto dotace získat.

Podle mluvčí krajského úřadu Jany Pavlíkové rozdělí kraj na dotacích zhruba 70 milionů korun. Žádosti od lidí začne přijímat přibližně v polovině tohoto roku. Tedy až po definitivním schválení dotačního programu na Ministerstvu životního prostředí.

V předchozí výzvě rozdělil kraj zhruba 64 milionů korun. Na dalších 50 žádostí se už ale nedostalo, protože kraj peníze vyčerpal, informoval o tom náměstek hejtmanky Karlovarského kraje Dalibor Blažek.

Stát poskytne dotace na plynové kondenzační kotle a tepelná čerpadla

U tohoto tipu vytápění lidé můžou získat dotaci až 95 tisíc korun. Další podporované kotle jsou ty na biomasu. V těchto případech lidé získají zpět 80 procent nákladů. Maximálně ale do částky 100 tisíc korun.

Lidé mohou také získat dotaci na tepelná čerpadla. Kdo se rozhodne pro instalování tohoto způsobu vytápění, může získat od státu příspěvek až do výše 120 tisíc korun. V předchozích výzvách mohli lidé žádat i o dotace na kombinované kotle na uhlí a biomasu. Ty už ale stát ve třetí výzvě nepodporuje.

Žádosti se budou podávat stejně jako v minulém období elektronicky. Úředníci dotační formulář vyvěsí na internetových stránkách Karlovarského kraje zhruba v polovině letošního roku.

autoři: Jan Čech , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio