Karlovarský kraj připravuje vybudování hudební konzervatoře

17. duben 2019 08:30

V Karlovarském kraji existuje v současnosti pouze jedna střední škola s uměleckým zaměřením. A to takzvaná keramická škola v Karlových Varech. Vedení kraje ale usiluje o rozšíření těchto oborů a připravuje vznik hudební konzervatoře.

Na projektu první konzervatoře v regionu pracuje Karlovarský kraj už více než rok. Podle krajského zastupitele Petra Zahradníčka, který má přípravu na starosti, v současnosti řeší s architektem přestavbu objektu, kde v Lokti sídlila střední průmyslová škola. Tato budova stojí na konci historického náměstí. Místo klasických učeben by tam měly vzniknout i odhlučněné zkušebny a další prostory pro mladé umělce.

Pro umístění konzervatoře v Lokti se kraj rozhodl z důvodu dobré dostupnosti. Například od Karlových Varů je Loket vzdálen zhruba 10 minut cesty. Nabízí také zázemí i pro stávající studenty sokolovské integrované střední školy a navíc by v budoucnu žáci nové konzervatoře mohli využívat prostory historického objektu Dvorany. Ten město v současnosti opravuje a po dokončení by tady měl vzniknout koncertní sál. V celém kraji jsou dva symfonické orchestry a působí tady celá řada profesionálních muzikantů, kteří by se do projektu konzervatoře mohli zapojit i jako lektoři.

Primárně by se mělo jednat o hudební konzervatoř. Podle vedení kraje, ale zatím není nic pevně rozhodnuté, a výběr oborů se může ještě rozšířit i podle zájmu budoucích studentů. V rámci přípravy projektu totiž dostaly Základní umělecké školy po celém regionu dotazníky, a to nejen pro své žáky, ale i pro učitele. I když není anketa ještě uzavřená, z předběžných údajů vyplývá, že by studenti měli zájem například i o taneční obor.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio