Karlovarský kraj představil strategické projekty pro Fond spravedlivé transformace

21. červenec 2021 08:55

Vědecko-technický park, revitalizace sokolovské lokality Medard nebo Krajská transformační agentura. To jsou jen některé z 11 strategických projektů, které mají šanci získat peníze z evropského Fondu spravedlivé transformace.

Z Fondu spravedlivé transformace by měl region v následujících letech čerpat až 6 miliard 300 milionů korun. Tyto prostředky budou určené nejen pro Karlovarský kraj, a města a obce v něm, ale také pro soukromé subjekty a investory.

Cílem je v evropském prostoru proměnit takzvané uhelné regiony, které se připravují na plánovaný útlum těžby hnědého uhlí, a to nejen rozvojem nových hospodářských odvětví, ale například i podporou vzdělávání. 

„Zaměřujeme se na vzdělávání, inovace, příchod vyskoškolských institucí a podporu tvorby nových pracovních míst,“ uvedl krajský radní pro oblast regionálního rozvoje Patrik Pizinger z hnutí Místních. Do užšího výběru strategických projektů se dostalo celkem pět od Karlovarského kraje.

Vedle krajských návrhů vybrali anonymní externí hodnotitelé i projekty například od společnosti Sokolovská uhelná. Jeden se zaměřuje na regeneraci brownfieldů a jejich přípravu pro další využití, druhý pak rozvojem oblasti kolem jezera Medard.

Mezi úspěšné patří ale například i město Aš se svým projektem podpory místního podnikání nebo Boží Dar s regenerací vrcholu Klínovce. S využitím krajiny v Karlovarském kraji má pomoci i projekt České zemědělské univerzity v Praze.

Karlovarský kraj teď musí připravit podmínky pro čerpání grantů a soutěžních výzev.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , ČTK
Spustit audio