Karlovarský kraj postupně ruší malá očkovací centra. V Chodově už nepřijímají nové registrace

19. květen 2021 16:15

Očkovací centrum v Chodově na Sokolovsku už nepřijímá nové registrace. Vakcínu tady dostanou jen ti, kteří čekají na druhou dávku. Noví zájemci pak musí jezdit do desítek kilometrů vzdálených velkokapacitních center. Pro některé obyvatele to může být komplikace.

Karlovarský kraj chce podpořit očkování proti koronaviru ve velkokapacitních centrech a u praktických lékařů, menší očkovací místa tak začal postupně rušit. Původně krajská očkovací strategie počítala s rozšířením očkovacích míst po celém kraji, z důvodu menšího zájmu veřejnosti se ale rozhodlo, že vakcíny původně určené pro menší očkovací centra poputují praktickým lékařům.

Očkovací centrum v Chodově

První očkovací místo v kraji, které ukončí provoz, je v Chodově. Od minulého týdne si tam lidé už nemohou rezervovat první termín očkování. Centrum ale bude fungovat do konce června pro ty, kteří přijdou na druhou dávku očkování. O dalších centrech v Ostrově a v Mariánských Lázních nebylo zatím rozhodnuto, do budoucna se ale také počítá s jejich útlumem.

„Centrální řídící tým řekl krajským koordinátorům, aby zvolili cestu k zeštíhlení současné sítě. V první fázi je to Chodov a Moje ambulance, která funguje v Karlových Varech. Je pravda, že v tom prvním případě byl poměrně krátký čas na přípravu a předání informací obyvatelům,“ vysvětlil hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

Podle starosty Chodova neproběhla mezi městem a krajem žádná debata

Ukončení krajského očkovacího centra bylo překvapením i pro starostu města Chodov Patrika Pizingera (Místní). Město podle něj bylo postaveno před hotovou věc: „Pan hejtman mě v průběhu minulého týdne informoval o tom, že je možné, že k nějakému takovému rozhodnutí dojde. Ale to tvrdé rozhodnutí jsme poznali až podle toho, že lidem očkovaným v Chodově začaly chodit zprávy o tom, že svou první dávku obdrží na jiném místě a v jiný den. Debata s námi v tomto neproběhla.“

Zájem o volné kapacity byl přitom vysoký a dostupná místa se vždy vyplnila. Malé očkovací centrum ale podle hejtmana Kulhánka splnilo hlavní úkol: „Beze sporu splnilo svou povinnost, kdy nám velmi pomohlo s očkováním starších skupin obyvatelstva. Nicméně dnes očkujeme skupiny mladších lidí, definitivně mobilních, pro které je deset minut do Varů na vakcinaci zanedbatelnější problém, než pro hůře se pohybující seniory.“

Zájemci o očkování jsou tak už teď přesměrováni do očkovacího center v Karlových Varech nebo Sokolově. Pokud by tato centra nestíhala, kraj může rozšířit jejich provozní dobu. Například karlovarská KV aréna může v případě většího zájmu rozšířit provozní dobu tak, aby mohla místo současných 700 lidí očkovat až tisícovku.

Více v reportáži: 

autoři: Dominik Hron , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , ČTK
Spustit audio