Karlovarský kraj pomůže letišti v Karlových Varech dalšími deseti miliony korun

10. srpen 2022 11:55

Karlovarský kraj poskytne mezinárodnímu letišti v Karlových Varech dalších deset milionů korun na pokrytí ztrát za letošní rok. Jde už o druhý letošní desetimilionový příspěvek.

Letiště se stále potýká s finančními problémy způsobenými epidemií koronaviru i zhoršenými vztahy s Ruskem. Letošní finanční plán počítá se ztrátou 24 milionů korun, řekl novinářům krajský zastupitel Jan Bureš (ODS).

„Letiště má plánovanou ztrátu 24 milionů korun na letošní rok, odpovídá to provozu letiště v době pocovidové i v době sankcí vůči Ruské federaci. Jsme připraveni, pokud bude potřeba, dofinancovat ztrátu v plné výši,“ řekl Bureš. Loni skončilo letiště ve ztrátě 17,8 milionu korun, podobně jako o rok dříve.

Výsledek byl téměř o šest milionů lepší, než Karlovarský kraj očekával. Přispělo k tomu především čerpání vládních covidových programů. Loni nemělo mezinárodní letiště žádnou pravidelnou linku, létaly tam pouze komerční lety a letecká škola.

Jediná pravidelná linka společností Pobeda, která byla v minulých letech klíčovým obchodním partnerem letiště, přestala létat mezi Moskvou a Karlovými Vary na jaře roku 2020. Na pokrytí ztrát loni kraj přispěl 24 milionů korun.

Pravidelná linka se po více než dvou letech obnovila až letos. Z Karlových Varů začaly od poloviny června létat přímé chartery do turecké Antalye. O lety je mezi cestujícími velký zájem, podle Bureše jsou téměř vyprodané. Společnost Čedok se rozhodla k současným 15 letům ještě dva přidat. Linku finančně podporuje také kraj, na každý uskutečněný let dá 100.000 korun.

Od příštího roku by se mělo z Karlových Varů létat i na řecký ostrov Kréta. Záměrem kraje je obnovit také spoj do izraelského Tel Avivu.

autoři: Monika Červená , nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio