Karlovarský kraj nesouhlasí s výsledkem auditu kvůli špatnému čerpání peněz z EU

10. květen 2012

Karlovarský kraj se tvrdě ohradil proti výsledkům auditu na čerpání evropských dotací. Podle nich kraj v několika směrech pochybil. Kontrolu na žádost ministerstva financí provedla společnost Deloitte. Auditoři kontrolovali pět krajských akcí v hodnotě kolem miliardy korun.

Pokud by se výsledky auditu potvrdily, musel by Karlovarský kraj vracet několik stovek miliónů korun nebo by mu tyto peníze nebyly proplaceny. Zástupci hejtmanství ale vytýkají kontrole řadu nepřesností, amatérský a neprofesionální přístup a dokonce se v tomto případě jedná o porušení zákona a nařízení vlády.

I přes řadu připomínek hrozí, že by mohlo dojít na podzim k zastavení proplácení projektů, které s evropskými financemi počítaly. Pochybení se týkají například výběrových řízení na stavbu Centra technického vzdělávání v Ostrově a modernizaci Integrované střední školy technické a ekonomické Sokolov. V obou případech šlo o zakázky kolem 400 milionů korun. Kontrola se zabývala i dvěma projekty na modernizaci silnic a rekonstrukci Becherovy vily, která se změnila na interaktivní galerii.

Becherova vila

Situaci kolem údajných pochybení s dotacemi bude řešit 29. května mimořádné zastupitelstvo Karlovarského kraje. Jeho svolání požadovala opozice a rada kraje s tím souhlasila.

Audit se týkal v Ústeckém a Karlovarském kraji celkem 35 akcí, z toho 15 bylo v Karlovarském kraji. Byla to ještě třeba rekonstrukce zimního stadionu v Sokolově či revitalizace vrchu Háj v Aši.

Spustit audio