Karlovarský kraj navštívil ministr vnitra Jan Kubice

8. říjen 2012

Potírání drogové kriminality v pohraničí byla hlavním důvodem páteční návštěvy ministra vnitra Jana Kubiceho v Chebu. Hlavním tématem společného jednání s představiteli kraje byla především problematika přeshraniční distribuce drog. Hejtman Josef Novotný přislíbil Janu Kubicemu podporu v rámci kompetencí kraje.

Právě západní pohraničí je podle policie oblastí, kde se vyrábí drogy na vývoz do Německa. Celých 40 procent v České republice zabavených drog se našlo u hranic s Německem a podle odhadu Národní protidrogové centrály je to jen osmina až šestina skutečně vyrobeného množství.

Při boji s drogovou kriminalitou by podle ministra vnitra pomohla podobná spolupráce státních orgánů jako u kauzy s metanolem. Tehdy se ukázalo, že úzká spolupráce všech státních orgánů dokázala během několika málo dní najít zdroj závadného alkoholu. Podobně by se mělo postupovat i u drogové kriminality a zapojit do boje s ní hasiče, inspekce i živnostenské orgány.

Právě Karlovarský kraj přitom patří mezi oblasti, kde se nejvíce pěstuje marihuana a vyrábí pervitin. Většina produkce přitom míří do Německa. Dumpingové ceny ale mohou k drogám, které se zde vyrábějí, přivést i české zákazníky.

Policejní prezident Martin Červíček při té příležitosti informoval o probíhající reorganizaci Policie České republiky. Krajských policejních ředitelství by se ale chystané změny neměly nijak dotknout. Krajský policejní ředitel Oldřich Tomášek zkonstatoval, že oproti loňskému roku klesla v Karlovarském kraji kriminalita o 6,7%.

Dále se diskutovalo o přeshraniční spolupráci záchranné služby, sociálně vyloučených lokalitách v Karlovarském kraji a kontrolách Živnostenského úřadu, Policie České republiky a České obchodní inspekce na tržnicích a tržištích.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio