Karlovarský kraj nakoupí moderní autobusy, získal evropskou dotaci

20. červenec 2020 12:15

Karlovarský kraj získal evropskou dotaci ve výši téměř 560 milionů korun na nákup nových ekologických autobusů. Pořídí celkem 150 vozů.

Karlovarský kraj uspěl celkem se čtyřmi projekty v rámci žádosti o dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Celková suma získaných dotací činí necelých 560 milionů korun. Kromě komfortní možnosti přepravy to významně prospěje i kvalitě životního prostředí.

Celkem kraj pořídí 150 autobusů ve dvou velikostech. Umožní tak kompletní výměnu vozidel v celém regionu. „Jsem nesmírně rád, že se práce na projektu, na kterém jsme pracovali více než 2,5 roku, vyplatila a dotáhli jsme ji do úspěšného konce. Jak je vidět, i malý kraj může dokázat velké věci,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek hejtmana Martin Hurajčík.

Původní výzva v rámci IROP obsahovala podmínku, že žadatel o dotaci musí být zároveň provozovatel autobusů. „To bylo pro náš kraj velmi složité a nevhodné. Díky výjimce od Evropské komise jsme nakonec dosáhli toho, že kraj získá do vlastnictví nové moderní, ekologické, nízkopodlažní, bezbariérové, klimatizované autobusy s moderním odbavovacím a informačním systémem na CNG pohon,“ dodal náměstek.

Za poslední dva roky jde o další velký dopravní projekt v Karlovarském kraji a jeden z největších projektů veřejné dopravy v historii regionu vůbec.

autor: nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , Krajský úřad Karlovarského kraje
Spustit audio