Karlovarský kraj má ve sběru vysloužilých spotřebičů rezervy

23. prosinec 2013

Přes 500 tun vysloužilých elektrospotřebičů odevzdali za prvních 10 měsíců letošního roku obyvatelé Karlovarského kraje k recyklaci prostřednictvím Elektrowinu. Tento výsledek řadí Karlovarský kraj na poslední příčku v České republice.

Nicméně i tak došlo k výraznému zlepšení oproti roku 2011, kdy se v celém kraji vysbíralo jen 314 tun. Na každého obyvatele kraje tehdy připadal pouhý 1 kg. V letošním roce se objem odevzdaných elektrospotřebičů zvýšil na 1,8 kg na obyvatele.

„Ačkoliv tato čísla nejsou úplně optimální, věřím, že se v budoucnu zlepší. Lidé se postupně učí, že vysloužilé elektrospotřebiče nepatří do přírody a že je potřeba je donést na určené místo k recyklaci,“ uvedl radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Václav Jakubík.

Karlovarský kraj spolupracuje s Elektrowinem již několik let. Díky vzájemné spolupráci obce letos ušetřily 3,9 milionu korun. Jedná se o peníze, které by města a obce musely vynaložit na sběr a recyklaci elektrozařízení. Kromě toho společnost vyplatil letos přes 170 tisíc korun ze svého Motivačního programu. O peníze se podělilo šest měst a obcí v kraji. Nejvíce prostředků získala obec Teplá, která za obdrženou částku téměř 56 000 korun zřídila ekosklad a stacionární kontejner.

Zpětný odběr a recyklace elektrospotřebičů jsou podporovány i prostřednictvím dalších aktivit. Více než 92 škol se například zapojilo do projektu „Recyklohraní aneb Ukliďme si svět“. Největší množství elektrozařízení za uplynulých 10 měsíců odevzdala ZŠ a MŠ Pernink. Jak správně nakládat s vysloužilými elektrospotřebiči se pak učilo na 4 000 žáků přímo ve sběrných dvorech v rámci edukačního projektu „Zaskočte si pro radu, jak se zbavit odpadu“. Důkazem fungující spolupráce je mimo jiné i polepený autobus, který cestující nabádá ke správnému zacházení s vysloužilými elektrospotřebiči.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio