Karlovarský kraj má schválený rozpočet na příští rok

14. prosinec 2021 10:00

Zastupitelé Karlovarského kraje přijali rozpočet kraje na rok 2022 s příjmy bezmála osm miliard korun a výdaji 9,5 miliardy korun. Schodek slouží na předfinancování projektů, u kterých kraj předpokládá, že na ně získá dotace. Opozice návrh rozpočtu na příští rok nepodpořila. Ze 42 přítomných zastupitelů bylo pro 25.

„Provozní rozpočet bude mírně přebytkový ve výši 68 milionů korun. Jak máme naplánovány investice na čtyři až pět let dopředu, nemuseli jsme sahat k výrazným škrtům, protože příjmová stránka rozpočtu se plní nad rámec odhadů ministerstva financí," řekl po schválení rozpočtu hejtman Petr Kulhánek.

Plánované výdaje Karlovarského kraje v roce 2022 budou ve výši 1,85 miliard korun. S největšími investicemi v roce 2022 kraj počítá v rámci projektů spolufinancovaných z Evropské unie a státního rozpočtu, v souhrnu za 1,45 miliardy korun.

Nejvíc peněz půjde na opravy nemocnic v Chebu a Sokolově

Opoziční zastupitelka Jana Mračková Vildumetzová kritizovala navyšování rozpočtu některých odborů, například odboru ředitele krajského úřadu nebo odboru sociálních služeb. Růst výdajů ale podle Kulhánka způsobilo zvýšení mezd, o kterém rozhodla vláda.

Zároveň Mračková Vildumetzová poukázala na pokles objemu peněz pro odbor investic, i když se na něm podílí i to, že se ukončí rekonstrukce nemocnice v Chebu. Kritizovala také, že se navyšují dotace pro Karlovarský symfonický orchestr, zatímco pro Západočeské divadlo Cheb, které je jedinou profesionální scénou v kraji, se dotace nezvyšuje.

Návrh na navýšení dotace pro divadlo o 200 tisíc korun na úkor symfonických orchestrů ale neprošel. Podle hejtmana ale pokračují jednání s uměleckými tělesy o nových pravidlech financování a je pravděpodobné, že se příspěvky během roku ještě navýší.

Největšími investičními akcemi Karlovarského kraje v roce 2022 bude dokončení oprav areálu nemocnice v Chebu za 75 milionů korun a investiční akce nemocnice v Sokolově. Pokračovat má také rekonstrukce Císařských lázní v Karlových Varech nebo příprava na rekonstrukci Střední umělecko-průmyslové školy keramické a sklářské v Karlových Varech, stavět by se rovněž měl nový most v Šemnici. Kraj také počítá s rekonstrukcí domova pro postižené Matyáš v Nejdku.

autoři: Monika Červená , Radim Jehlík | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související