Karlovarský kraj má po téměř 20 letech hejtmanský řetěz. Odkazuje na přírodní zdroje regionu

9. říjen 2019 12:00

Karlovarský kraj má nově k dispozici hejtmanský řetěz. Až do teď neměli nejvyšší zástupci kraje žádný reprezentační odznak. Jednotlivé prvky řetězu odkazují na přírodní zdroje regionu.

Reprezentační odznak, neboli insignii kraje, budou hejtmani nosit při slavnostních událostech. Autorem řetězu je pedagog, šperkař a medailér Petr Vogel ze Západočeské univerzity v Plzni. Součástí řetězu je státní a krajský znak, které spojuje soustava stříbrných nosných článků.

Jednotlivé části řetězu tvoří dvě různé kombinací drahých kamenů. První z nich má tvarem i barvou připomínat bohatství regionu v podobě léčivých pramenů. Její součástí jsou tři kameny – záhněda, akvamarín a křišťál, které mají podobu vlny. Další část řetězu odkazuje na těžbu rud a uhlí  v regionu. Právě tyto prvky připomíná kombinace dvou tmavých slovenských opálů.

Na výrobě se kromě umělce Jana Kroupy z Trutnova podíleli také rytci a brusiči z karlovarské sklárny Moser. Právě ti vytvořili křišťálovou plaketu se znakem Karlovarského kraje.

Celý proces, od konceptu až po výrobu řetězu, trval zhruba půl roku. Náklady na novou hejtmanskou insignii činí necelých 250 tisíc korun.

autor: Ivana Sedláčková | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio