Karlovarský kraj letos vloží do oprav a údržby silnic stovky milionů korun

1. březen 2013

Celkově přitom přispěje na správu a investice na silnicích částkou 393 miliony korun. Provozní plán Krajské správy a údržby silnic počítá se zdroji v celkové výši přes 670 milionů korun.

„Výše financí od Karlovarského kraje, které jsou určeny na správu, údržbu a investice do silnic, je ve stejné výši jako v loňském roce. Jde o vysokou částku, přesto samozřejmě nedokážeme opravit všechno, co by bylo třeba,“ uvedl hejtman Josef Novotný. Navíc osud některých investic závisí na obnovení chodu ROP Severozápad, odkud chce kraj na velké akce čerpat evropské dotace.

Na údržbu silnic, opravy povrchů nebo kácení stromů počítá Krajská správa a údržba silnic s náklady ve výši 271 milion korun. Obdobná částka by měla jít na investiční akce, nicméně by toho 190 milionů korun měly tvořit dotace z pozastaveného ROP Severozápad. Peníze jsou určeny například na stavbu jihovýchodního obchvatu Chebu, obchvatu Hroznětína nebo modernizaci silnice Merklín – Pstruží.

Z vlastního rozpočtu se kraj chystá financovat mimo jiné první etapu rekonstrukce průtahu obcí Teplá, průtahu Luby nebo dokončení opěrné zdi ve Žluticích. Přes 20 milionů by měly stát výkupy pozemků k plánovaným silničním stavbám.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio